Info pagina's

Natuur op Texel
Texel is niet alleen geliefd vanwege de lange zandstranden, maar vooral ook door de uitgestrekte en gevarieerde natuurgebieden.

Nationaal Park Duinen van Texel
Sinds enkele jaren is een belangrijk deel van Texel aangewezen als nationaal park met de naam "Nationaal Park Duinen van Texel". Het omvat een zeer groot gebied aan de westzijde van het eiland en anders dan de naam doet vermoeden bestaat het niet alleen uit de duinen, maar ook de bossen een gedeelte van het strand en het natuurgebied "De Slufter". Een groot deel van het nationaal park is vrij toegankelijk op wegen en paden. Slechts een beperkt deel is, soms een gedeelte van het jaar, afgesloten om de natuur haar rust te gunnen.

Zoals gezegd is het nationaal park een zeer uitgestrekt en gevarieerd natuurgebied. De vaak brede duinenrij is een oase voor vogels die er hun nesten maken en jongen grootbrengen. De lepelaarskolonie in "De Geul" is de grootste kolonie van Nederland. Gedurende het seizoen worden verschillende excursies georganiseerd om de lepelaars op gepaste afstand te bekijken.

meer informatie...

Uitzicht over natuurgebied De Slufter. De kreken en onderbreking van de duinenrij zijn goed te zien vanaf de trapovergang over de duinen bij de Slufterweg. De Slufter
De Slufter is een grote drassige natuurvlakte mdie in open staat verbinding met de Noordzee. De geul die door de Slufter loopt, stroomt bij vloed vol en het water zakt weer zodra het eb wordt. Bij westerstormen en springvloed kan het water het gehele gebied overstromen en blijft een deel achter in de vele kreken die door het gebied lopen. Door de zilte grond groeien in De Slufter zoutminnende planten waarvan een aantal zeldzaam zijn. Vooral de blauw/paars kleurende lamsoor kan de Slufter een waar prachtig tapijt geven. Het is een belevenis om De Slufter te bekijken vanaf de sluftertrap die te vinden is aan het einde van de Slufterweg.
Voor mensen die slecht te been zijn, gebruik maken van een rolstoel of voor gezinnen met kinderen in een wandel- of kinderwagen is een looppad gemaakt om ook hen in de gelegenheid te stellen dit unieke natuurgebied te bekijken.

Groter delen van De Slufter zijn vrij toegankelijk en het is vooral met kinderen spannend om de weg naar het strand te vinden langs en over de vele kreekjes.

De opkomende zon straalt door de boomtoppen over het fietspad dat door de Dennenbossen loopt. De Dennenbossen
Het bosgied op Texel is in het verleden aangelegd als project voor werkvoorziening. De omvang en hoogte van de dennnen geeft aan hoe lang dat inmiddels geleden is. Het gebied wordt doorkruist met paden om te wandelen, fietsen en paard te rijden. Ook is er een speciaal parcours voor mountainbikers uitgezet. Op diverse plekken in het bos zijn door Staatsbosbeheer speelterrein en -velden aangelegd. Vaak zijn er sanitaire voorzieningen, speeltoestellen en zelfs een apart barbecueveld. Inmiddels is de naam Dennenbos niet meer geheel in overeenkomst met de werkelijkheid. Grote delen van het bos zijn inmiddels begroeid met loofbomen.

Wandelen is bij uitstek de manier om de bossen te verkennen. Zeker vroeg op de ochtend zult u genieten van het gezang van de vogels en zal zeker het gehamer van de specht te horen zijn. Verschillende wandel- en natuureducatieroutes zijn in de bossen uitgezet. Wild, zoals zwijnen, herten en reeen komen in de bossen niet voor. Wanneer u hondenliefhebber bent dan is het goed om te weten dat in een belangrijk deel van de bossen u vrij met uw hond mag wandelen. In andere, meer kwetsbare delen, alleen aangelijnd.

Waal en Burg
Dit natuurgebied ligt in het polderlandschap van Texel. Het is een waterrijk gebied waar ten dele nog de verschillende dijkjes te zien zijn die voor de steeds verdere inpoldering werden aangelegd. Het gebied is een broed- en fourageergebied voor verschillende weidevogels. Zowel lopend als met de fiets is dit fraaie landschap te bekijken. Een fietspad doorkruist het gebied dat ligt ten noorden van Den Burg.

De hooglanders zoeken verfrissing in de poelen in het begrazingsgebeid in de duinen bij Den Hoorn. Duinen op Texel
Het duingebied is zeer afwisselend. De duinenrij bestaat op sommige plaatsen zoals bij de badplaats "De Koog" uit enkele duinenrijen. Op andere plaatsen is er sprake van een zeer breed duinengebied. Het gebied is rijk aan fora en fauna. Een wandeling of fietstocht is een prima manier om het duingebied te verkennen. Van zuid naar noord loopt een fietspad onder en deels door de duinen heen. Op zeer plaatsen zijn wandelpaden en overgangen naar het strand. De weg van Den Hoorn naar het strand loopt door een schitterend natuurgebied waar duinen worden afgewisseld door begrazingsgebieden en poelen.

Topaanbieders op Texel
Bungalowpark 't Hoogeland - De Koog  Texel
't Hoogeland
Vakantiehuisjes en appartementen op Texel
De Krim
Gelegen bij de gezellige badplaats De Koog - Dicht bij duin en zee
Beach Park Texel
Schitterend in de duinen gelegen vakantiepark in de kop van Texel.
Sluftervallei - TexelAccommodatie sitemap Privacy en cookies          © 2005 - 2020 Vakantieverblijf-Texel.nl
Home
 | Meer informatie...
 | Mijn Favorieten
 | Accommodatie overzicht...
 | Inloggen |